Strækker din hund sig meget? Hvorfor og hvornår man skal bekymre sig?

minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Langt det meste af tiden er udstrækning en helt normal og i høj grad gavnlig aktivitet for hunde. Der er flere grunde til, at de strækker sig dagligt og ofte mange gange dagligt. Når det er sagt, kan udstrækning i nogle tilfælde være et tegn på problemer, og i sjældne tilfælde kan det være et tegn på en potentielt livstruende sygdom. Så, som du kan forstå, er det er vigtigt at vide, hvornår det er godt, hvornår det er noget, man skal holde øje med, og hvornår det er en nødsituation.

Hvorfor strækker hunde sig?

Stort set alle dyr (og mennesker) føler trang til at strække musklerne på bestemte tidspunkter. Det føles godt, og ofte er det næsten en reflekshandling, som vi udfører sammen med et stort gab. Det samme gælder for hunde. Her er de vigtigste årsager til, at hunde strækker sig:

  • Efter at have ligget ned. De fleste hunde strækker sig godt og grundigt, når de har sovet eller ligget ned i et stykke tid. Det er en normal måde at løsne musklerne op på og komme i gang med at bevæge sig igen. De kan også gøre det, før de går i seng.

  • Legebuen. Dette er en signaturbevægelse, som hunde laver, og som ligner en stor strækning. Det er en måde, hvorpå hunde signalerer til hinanden, at de gerne vil lege. Legebuen er, som det lyder - bagdelen i vejret, forenden fladt ned mod gulvet med forbenene strakt ud foran kroppen. Hvis den anden hund svarer det samme, kan legen begynde!

     

  • Kedsomhed. Når hunde keder sig eller er understimulerede, kan udstrækning være en slags fortrængningsaktivitet. Denne form for udstrækning kan være ledsaget af opmærksomhedssøgende adfærd, såsom at skubbe til dig eller lægge hovedet forventningsfuldt på dit skød. Så er det er på tide at lave noget aktivt sammen. Selv hvis du ikke kan gå en tur med dem, kan du prøve at lege en leg eller træne derhjemme. Enhver mental eller fysisk stimulering er god.

  • En forstrækning eller ledproblemer. Hvis din hund har forstrakt en muskel eller føler sig stiv, vil den, ligesom os, prøve at strække det berørte område ud for at forsøge at løsne op og lindre smerten. Hvis du bemærker, at et bestemt område eller lem strækkes mere end normalt, eller hvis din hund virker lidt halt, når den bevæger sig, kan det være et tegn på ledproblmer, og et dyrlægebesøg ville være på sin plads.

     

  • Mavesmerter. Det er her, udstrækning bliver utroligt vigtigt. Hunde med mavesmerter har en tendens til at strække sig på en måde, der minder meget om en legebue - bagdelen op, forenden fladt ned på gulvet. Den store forskel er, at de gør det, når der ikke er andre hunde i nærheden, og de bliver ofte meget længere end normalt i denne stilling. De kan også græde af smerte eller vige tilbage fra at blive aet eller rørt ved. At strække eller krumme ryggen i en indadvendt stilling kan også være et tegn på mavesmerter.

Det er utrolig vigtigt at holde øje med, om strækårsagen er mavesmerter, da det kan være et tegn på akut betændelse i bugspytkirtlen. Det er en potentielt dødelig betændelse i bugspytkirtlen, som er utrolig smertefuld. Pankreatitis hos hunde forårsages ofte af et fedtholdigt måltid, eller efter at de har stjålet noget fra skraldespanden, men det følger ikke altid en åbenlys hændelse. Nogle hunderacer, f.eks. cocker spaniel og schnauzer, er mere tilbøjelige til at få betændelse i bugspytkirtlen end andre.

Dette er virkelig en nødsituation, så hvis du nogensinde har mistanke om, at mavesmerter er årsagen til, at din hund strækker sig for meget, skal du søge dyrlæge hurtigst muligt. Hvert minut tæller, når det gælder betændelse i bugspytkirtlen.

Vær klar over, hvad der er normalt

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at vide, hvad der er normalt for din hund. Jo mere opmærksom du er på deres daglige adfærd, rutiner og personlighedstræk, jo hurtigere vil du opdage noget mærkeligt og være i stand til at handle hurtigt. Som altid skal du aldrig tøve med at spørge din dyrlæge, hvis du har nogen som helst bekymringer. Vi foretrækker naturligvis altid at være på den sikre side, det er trods alt det, vi er her for!

Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA