Sådan kan du hjælpe din hund med at tage på i vægt

minutters læsetid

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

Find foder der passer til din hund eller kats specifikke behov

I en verden, hvor vi og vores hunde ofte kæmper med overvægt, kan det virke overraskende at have problemer med at holde vægten oppe. Men for nogle hundeejere kan det være et reelt problem at hjælpe deres hund med at tage på og holde en sund vægt. Hvis du er bekymret for, at din hund er for tynd, og du kæmper for at holde dens vægt, så er denne artikel noget for dig. Lad os se på, hvad en sund vægt er, hvorfor din hund kan have svært ved at holde vægten, og hvad du kan gøre ved det.

Hvad er en sund vægt for din hund?

Før vi går i gang med dette emne, er det vigtigt at være opmærksom på en bekymrende tendens i de senere år, nemlig at folk synes, at normale hunde er for tynde. Da både vi mennesker og dyr generelt er blevet tungere i de senere år, er der nu en tendens til, at vi tror, at overvægtige dyr har en normal eller sund vægt, når vi ser dem. Det betyder, at nogle mennesker opfatter det, som vi dyrlæger ville kalde en sund, slank vægt, som værende for tynd eller endda udmagret.



Spørg din dyrlæge om Body Condition Score (BCS). Det findes en måde, hvorpå vi kan vurdere, om et dyr har den rette vægt. Du skal kunne mærke din hunds ribben og skulderblade, og den skal have en tydelig talje, når man ser den ovenfra. Din dyrlæge kan også forklare dig dette og fortælle dig, om din hund er undervægtig eller ej. Hvis den ikke er det, kan du ånde lettet op.

Hvorfor kæmper min hund med at holde en sund vægt, og hvad kan jeg gøre ved det?

Der er en række grunde til, at din hund kan have svært ved at holde vægten. Lad os se på de almindelige årsager, og hvad du kan gøre ved det.

  • Motion vs. fødeindtag. Hundetyper og -racer varierer meget, når det gælder deres energiniveau og motionsbehov. Foderanvisningerne på din hunds foder er rettet mod en "gennemsnitshund" med den pågældende vægt. Dette kan variere med omkring 15%. Det kan være, at du blot skal øge mængden af den foder, du giver din hund. Du finder måske ud af, at din hund har det fint med tre til fire måltider om dagen i stedet for et eller to.

     

  • Livsfase. Generelt har yngre, ukastrerede hunde et højere energibehov pr. kilo kropsvægt end ældre, kastrerede hunde. Igen kan det være, at du bare skal øge mængden af foder. Sørg altid for, at du fodrer med et foder, der passer til din hunds livsstadie.

  • Stress og angst. Stress og angst er ret almindeligt hos hunde og kan påvirke både fordøjelsen og fødeindtagelsen. Der findes meget letfordøjeligt foder med naturlige ingredienser, som reducerer angst, og som din dyrlæge måske mener, vil kunne hjælpe. Det kan også hjælpe at tale med en adfærdsspecialist. Det er vigtig at finde årsagen til angsten i disse tilfælde.

     

  • Madens energitæthed. Der findes et stort udvalg at hundefoder, hvilket kan være overvældende. Mange slags hundefoder er i dag designet til at være stærkt kalorie-kontrolleret på grund af overvægt hos hunde. Det kan være, at det foder, du giver, er for kaloriefattigt til, at din hund kan spise nok til at holde vægten. I dette tilfælde kan din dyrlæge anbefale et foder med færre fibre og et højere kalorieindhold. Det betyder, at din hund, selvom den spiser mindre mængder, vil få mere energi og næring og holde vægten.

  • Parasitter. Det er meget usædvanligt at få meget kraftige ormeangreb nu om dage, men det er muligt, at det kan være en årsag til, at din hund ikke tager på i vægt. Spørg din dyrlæge, om din forebyggende behandling er tilstrækkelig i forhold til din hunds livsstil.

  • Sygdom og lidelse. Vægttab eller manglende evne til at holde vægten er meget almindelige og tidlige tegn på sygdomme som fordøjelsesproblemer, nyre-, lever- eller hjerteproblemer, problemer med bloksukkeret eller vækst af unormale celler, for blot at nævne nogle få muligheder. Hvis din dyrlæge mener, at din hund får det rigtige foder i de rette mængder, kan han eventuelt tage nogle blod- og urinprøver for at udelukke en underliggende årsag.

Manglende vægtøgning er ikke altid et tegn på store problemer, men hvis du er det mindste i tvivl, så tal med din dyrlæge og få tjekket din trofaste følgesvends helbred. Jo hurtigere du kommer til bunds i problemet, jo bedre er dine chancer for at din hund kommer i fuld vigør så hurtigt som muligt.


Anmeldt af Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA